Fairplay er ingen lek

VG kunne jeg lese i dag at ett av to røde kort hos Strømsgodset var et resultat av skuespill:

- Jeg forsøker å vinne ballen foran egen 16-meter, og får frispark imot meg. Mens jeg ligger på bakken dytter han meg ned og kaller meg «forbanna tulling». Han er oppe i ansiktet på meg og jeg holder opp hendene for å holde ham borte fra meg. Så bare detter han rett i bakken. Stygt gjort, sier Nuhu til VG Nett.

Og Sandnes Ulfs islending har ingen problemer med å innrømme at Nuhus beskrivelse stemmer ganske godt, men viser likevel ingen anger.

- Ja, jeg overspilte. Hvis man ikke faller, så får man ingenting. Det er en del av fotballen. Hvis jeg blir stående så får jeg jo ingenting, sier Thorsteinsson, og legger til at han mener rødt kort var i hardeste laget for Nuhu.

Dette er trist, men sant. Vi ser det jo over hele verden; fotballspillere som faller som om de ble skutt. Et hån mot de fotballspillerne, og andre idrettsutøvere, som har falt om på banen med hjertestans, spør du meg.

Jeg så en fotballkamp for et par-tre år siden mellom to lag med 6-åringer. Jeg angrer nesten for at jeg ikke filmet det -- for i hver eneste «takling» de hadde, så falt de sammen og rullet rundt på banen som i smerte. Alt bare tull selvfølgelig, men slik holdt de på. Og man kunne se de hadde studert hvordan «forbildene» deres faller -- for det var stor skuespillerkunst! Og da ble jeg litt trist. De såkalte forbildene lærer ungene at juks er greit, så lenge det ikke blir avslørt.

Og det er her jeg mener NFF ikke gjør jobben sin! Klart det er vanskelig å få tatt tak i denne type ting, men det er stor forskjell på å gjøre NOE og å gjøre IKKENOE. Og det nytter ikke med «Handshake for peace» eller store «Fairplay-bannere» når det stopper der. NFF legger ned utrolig mye penger i Fairplay i barnefotballen, og de lærer at de skal oppføre seg pent overfor med- og motspillere, respektere dommeren, hilse på hverandre før og etter kamp -- osv. Men hva hjelper det når «de store spillerne», fra øverste nivå -- selve forbildene -- oppfører seg på denne måten? Det er sånn «gjør som jeg sier og ikke som jeg gjør»-taktikk som ALDRI har fungert.

Hvis NFF mener noe med Fairplay så må de begynne å ta tak i slike ting. Trekk tilbake det røde kortet som ble gitt på feil grunnlag, gi Thorsteinsson et par kampers karantene -- og gi et klart signal på at slik ikke er akseptert. Skal de ha slutt på at folk drar hverandre i skjorta, så får de ta tak i det også -- ikke bare snakke om det, og la dommerne blåse litt innimellom. Innfør nulltoleranse -- slå hardt ned på den oppførselen vi ikke ønsker, og innfør gjerne straff i ettertid der dommeren ikke har sett eller misoppfattet situasjonen. Først DA vil vi kunne slå oss på Fairplay-logoen på brystet og si at vi er en fotballnasjon med litt høyere standarder for god oppførsel.

(Jaja, jeg vet det er et dårlig tidspunkt å påstå noe sånt -- med kampfiksing-skandaler og alt som ryster norsk fotball. Men det er jo nettopp det jeg snakker om nå; denne manglende evnen eller viljen til NFF til å luke i egen åker gjør at ugress som disse juksemakerne får vokse fram. Alt har en sammenheng, vettu. Alt har en sammenheng.)