Voldtekt og skyld

Jeg vet det er et betent tema, men jeg kan ikke la være å pirke borti det. Det fascinerer meg rett og slett hvordan enkelte kan reagere fullstendig ulikt på ganske like scenarioer. La meg forklare.

Voldtektsfare!

Å prøve å unngå voldtekt -- når ble det kjønnsdiskriminering?

På kvelden lørdag 8. mars 2014 ble en bil stjålet fra Statoil i Revetal i Vestfold -- med en 8-åring i baksetet. Slikt har skjedd før, men alle foreldre får frysninger nedover ryggen når vi leser overskriften. Det skal ikke mye fantasi til for å forestille seg den følelsen! Og så kommer det interessante; for reaksjonen fra folk er ganske entydig -- moren burde få seg en skikkelig smekk på fingrene for å ha forlatt ungen i bilen med nøklene i tenninga! Det er hva jeg hører folk si, nærmest i sinne, og den samme frustrasjonen kan jeg lese i kommentarfeltene på nettavisene. Makan til uansvarlig mor! At det går an!? Hun burde vært straffet!

I Washington i USA skjedde nylig noe liknende. Colby Johnson hadde døtrene sine på to og fem år i bilen, da hun parkerte ved en panteforretning i Federal Way -- og bilen ble stjålet. Artikkelen sier ingenting om kvinnen bare skulle putte penger på parkometeret, eller om hun faktisk hadde tenkt og handle mans barna ventet i bilen. Men dette hindrer selvfølgelig ikke folk fra å dra egne slutninger, og skape et voldsomt raseri ut fra dem. Det hyles, trues og skrikes i kommentarfeltet om at moren ikke burde hatt barn, at hun fikk som fortjent -- og at hun burde vært tiltalt for grov uaktsomhet.

Greit nok, tenker du kanskje -- det er da mye sant i dette! Det er ikke smart å la barn bli sittende i bilen med nøklene i -- og kanskje tenninga på? Det er kanskje ikke så rart folk reagerer med sinne? Har man barn selv så kjenner man det godt i magen når man leser om sånne ting -- og da spør man seg gjerne om hvordan noen med ansvar for små barn kan overlate dem alene i en ulåst bil? Så fordømt tankeløst, så naivt!

Og da kommer mitt spørsmål: Frikjenner man da biltyven? Er det liksom helt greit plutselig å stjele en bil da?

Nei, selvfølgelig ikke. Å stjele en bil er å stjele en bil, uansett hvor tjukk i huet bilens eier måtte være.

Hvorfor er det da sånn at samme logikken ikke kan brukes i voldtektssaker? Tenk deg ei attraktiv jente på 23 år som går på byen, kler seg tilnærmet halvnaken, drikker seg full og går hjem mutters alene midt på natten gjennom et mørkt smug -- treffer en feil fyr og blir voldtatt. Ja, det er fremdeles en feil fyr, og fyren har ABSOLUTT ingen rett til å forgripe seg på jenta -- selv om hun er tjukk i huet! Men hvis man skulle finne på å si at hun er tjukk i huet ved å opptre på den måten, så får man fort kvinnebevegelsen og røkla på nakken! For slikt kan man ikke si -- da fratar man jo voldtektsmannen skyld, må vite!

Åh, gud altså. Det må da gå an å ha to tanker i hodet samtidig, eller…?